Roboti që mund të luajë deri në 5000 pjesë muzikore pa ndihmën e një njeriu

319

Studiuesit kanë zhvilluar një robot që mund të shkruajë dhe të luajë kompozimet e veta muzikore duke përdorur inteligjencën artificiale.

Roboti, i quajtur Shimon, me katër krahw dhe tetë shkopinj mund të luajë muzikwn dhe akordet në marimba. Ai gjithashtu mendon më tepër si një muzikant njerëzor, duke u fokusuar më pak në notwn tjetër, dhe më shumë mbi strukturën e përgjithshme të kompozimit, transmeton acp.al.

Hulumtuesit nga Instituti i Teknologjisë i Gjeorgjisë në SHBA ‘ushqyen’ robotin me rreth 5.000 këngë të kompletuara nga Beethoveni, Beatles deri te Lady Gaga dhe me më shumë se dy milion motive. Përveç dhënies së katër masave të para për t’i përdorur si pikënisje, asnjë njeri nuk ishte i përfshirë në kompozimin apo në performancën e muzikës tw luajtur nga roboti.

“Pasi Shimon mëson të katër masat që ne i japim, ai krijon sekuencën e vet të koncepteve dhe kompozon pjesën e vet,” tha në një deklaratë Mason Bretan, student i doktoraturës në Institutin e Teknologjisë të Gjeorgjisë.