MISTERI 5000 VJEÇAR, ARKEOLOGËT KINEZË ZBULOJNË VARRET E LASHTA

431

Arkeologët në Kinë kanë zbuluar varret e lashta 5000 vjeçare me burra që rreth 2 metra të gjatë.

Zbulumi i skeleteve të njerëzve jashtëzakonisht shumë të gjatë dhe të fortë, u bë në fshatin fshatin Jiaojia.

Arkeologët filluan gërmimin e 104 shtëpive të rrënuara dhe 205 varreve në vitin 2016.

“Njerëzit në atë kohë konsumonin ushqime të ndryshme dhe shumë të pasura ndaj kishin fizik të ndryshë,”-është shprehur Fang Hui nga Universiteti i Historisë dhe Kulturës në Shandong

Mendohet se burrat më të gjatë, të gjendur në varre të mëdha, kishin status të lartë. Gjatësia e tyre lidhet me mundësinë e tyre për të blerë ushqim më të mira.

Arkeologët gjetën dëmtime në kokë dhe kockat e këmbëve të disa prej trupave që mendohet të jenë shkaktuar nga betejat e pushtetit midis njerëzve të rangut të lartë.

“Studimi dhe gërmimi i mëtejshëm është i një rëndësie të madhe për të kuptuar origjinën e kulturës në Kinën lindore”.