Dhjetëra qytetarë të Bulqizës në spital me shenja helmimi

1034
Foto ilustruese nga Spitali Bashkiak Bulqizë

Dhjetëra qytetarë të Bulqizës janë paraqitur këtë të dielë në spital me simptoma helmimi. Ende nuk është përcaktuar shkaku i helmimit, pasi rastet e paraqitura në spital vijnë nga zona të ndryshme të qytetit dhe jo vetëm nga një lagje apo fshat specifik.

Për të zbardhur këtë ngjarje, janë marrë analizat e ujit të pijshëm në disa zona të qytetit. “Komisariati i Policisë Bulqizë ka marrë njoftim se disa shtetas banorë të bashkisë Bulqizë ishin paraqitur në spital për ndihmë mjekësore me simptoma helmimi. Me marrjen e njoftimit, është ngritur grupi hetimor dhe, nën drejtimin e Prokurorisë, kanë nisur hetimet për zbardhjen e rrethanave dhe përcaktimin e shkakut të helmimit. Në përfundim të hetimeve, do të ketë informacion më të detajuar.”, thuhet në deklaratën e Drejtorisë Vendore të Policisë Dibër.

Personat e helmuar që kanë marrë mjekim në Spitalin e Bulqizës deklarojnë për Bulqizaime.al se kanë pasur dhimbje barku, të vjella dhe dhimbje koke. Shumë prej tyre dyshojnë se shkaku i helmimit është uji i pijshëm.

Në Lagjen e Vjetër, rrjeti shpërndarës i ujit ka ndërhyrje të jashtëligjshme, dhe një pjesë e depozitave janë lehtësisht të aksesueshme nga persona të jashtëm dhe të ekspozuara ndaj ndotjes. Në Lagjen e Re, prej më shumë se një viti po kryhen punime për rehabilitimin e ujërave të zeza. Një situatë e tillë është e përsëritur në Bulqizë dhe njësitë administrative përreth, pasi banorët kanë kërkuar ndihmë mjekësore në disa raste të mëparshme për shkak të helmimit nga uji.